Fem alternativer til PowerPoint

Synes du at PowerPoint ikke helt passer for deg, eller har du lyst til å prøve noe annet bare for forandringens skyld? Her er fem alternativer:

1. Prezi

Prezi har bare eksistert i fire år, men har allerede en betydelig brukerskare. Den grunnleggende forskjellen fra PowerPoint som er lineært, er at man i Prezi beveger seg i et to- og tredimensjonalt landskap.

Prezi er nettbasert (både produksjon og og visning gjøres via nettleseren) men man har mulighet for å laste ned en lokalversjon av presentasjonen dersom man skal presentere på steder med dårlig eller ingen nettilgang.

En ny funksjon i Prezi er at man har mulighet for å jobbe sammen om en presentasjon, uavhengig av tid og sted. Det er også mulig å opprette en presentasjon i PowerPoint, laste den opp til Prezi og jobbe videre med den der.

Gratisversjonen av Prezi har visse begrensninger: Alle presentasjonene dine er offentlige, lagringskapasiteten er begrenset til 100 MB. For $59 i året kan du oppgradere til Prezi Enjoy (større lagringskapasitet, tilgangsstyring og support) og for $159 i året får du Prezi Pro (enda større lagringskapasitet og mulighet for å jobbe med lokalt installert klient).

2. Keynote

Apples Keynote har vært det dominerende alternativet på Mac-plattformen de siste ti årene og er nå ute i sin femte versjon. Keynote er i grove trekk svært lik konkurrenten fra Microsoft, men skiller seg merkbart på følgende områder:

 • Keynote har et mer omfangsrikt bibliotek av maler, animasjoner og overganger enn PowerPoint
 • Mange hevder at Keynote er mer brukervennlig og terskelen for å lage en profesjonell presentasjon er lavere
 • Keynote er platformavhengig (kjører kun på Apple-produkter)

3. Impress

Impress er presentasjonsverktøyet i den åpne OpenOffice-suiten, og har en stor fordel: det er gratis. Brukergrenssnittet minner mye om Powerpoint pre 2007-utgaven, og passer fint for dem som trivdes best med denne.

Impress finnes til både Windows, Mac og Linux-plattformen, og kan åpne og lagre presentasjoner i blant annet PowerPoint- og Flash-formater.

4. PowToon

PowToon er i likhet med Prezi og Google Docs fullstendig nettbasert (både utforming og visning gjøres i nettleser), og og som tittelen indikerer er det en hybrid mellom et presentasjonsverktøy og et tidslinjebasert animasjonsverktøy. På hver slide har du en 20 sekunder lang tidslinje der du kan boltre deg med innebygde effekter og overganger, og det er overraskende lett å få det hele til å se bra ut. Presentasjonene kan publiseres direkte til Youtube, eller du kan velge å vise dem direkte fra brukerkontoen din på PowToons nettsted.

PowToon kan fort bli litt «hesblesende» i lengden, og egner seg antakelig i mindre grad lange forelesninger, men kan derimot passe godt til kortere presentasjoner som har behov for litt «snert».

Gratisversjonen har enkelte begrensninger (maksimalt fem minutter, SD-oppløsning, et begrenset multimedie- og stilbibliotek og et PowToon-vannmerke som ikke kan velges bort). For Pro-versjonen ($240 pr år) får du langt mer og boltre deg med, blant annet HD-oppløsning og 12 ulike maler.

5. Google Docs

Dersom delings- og samskrivingsmuligheter er viktigere for deg enn de avanserte redigeringsmulighetene som finnes i Powerpoint og Keynote kan presentasjonsverktøyet i Google Docs være et godt alternativ. Du finner den grunnleggende funksjonaliteten som de fleste konkurrentene har, men har begrenset støtte for blant annet animasjoner, overganger og video.

Stein Erik Skaar

Rådgiver ved Pedagogisk Utviklingssenter (PULS), Universitetet i Agder

You may also like...

66 Responses

 1. 3. august 2019

  air jordan 11

  There are definitely numerous particulars like that to take into consideration. That is a nice point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions like the one you deliver up where the most important…

 2. 7. august 2019

  cheap jordans

  You made some respectable points there. I appeared on the web for the difficulty and found most individuals will go together with with your website.

 3. 12. august 2019

  cheap jordans

  Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get one thing done.

 4. 16. august 2019

  air max 2018

  I抦 impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me let you know, you might have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is one thing that not sufficient ind…

 5. 18. august 2019

  off white hoodie

  WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

 6. 22. august 2019

  christian louboutin shoes

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for…

 7. 27. august 2019

  jordan retro

  It is best to take part in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I will suggest this website!

 8. 2. september 2019

  nike air max 270

  There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain good points in options also.

 9. 5. september 2019

  ferragamo belts

  An attention-grabbing discussion is price comment. I believe that you must write extra on this matter, it might not be a taboo topic however typically people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 10. 10. september 2019

  balenciaga triple s

  WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 11. 18. september 2019

  tenis adidas ultra boost precio

  letnie sukienki za kolano stylowo i modnie z allanielegancki komplet kostium bluzka spodnie 46 48 l zdj臋cie na imgedlen ubrania zobacz wybrane produktyubrania na wesele damskie 3638 sm warszawa sprzedam

 12. 19. september 2019

  jovem mulher fazendo compras line site usando conex茫o internet alta fotografia de stock

  touca de nata莽茫o de silicone premium pratademillus suti茫 olimpo bourbon6mm tpe non slip yoga mat thick yoga mat fitness exercise colchonetekit 20 calcinha fio duplo 10 cueca boxer lingerie atacado r 169

 13. 20. september 2019

  nike nike kd. nike kd trey 5 ii

  nike air jordan 4 retro gray blue white mens shoes onlineeconomic popular nike air max lebron xi all black basketball shoes for men innike air foamposite pro white guccithe kyrie 4 is the latest in a number of signature shoes for kyrie irving. it repre…

 14. 23. september 2019

  air jordan 5 quai quai quai 54 size 8.5

  air jordan 1 high turbo green february 15 release for 160 youtubesnkr eu die jordan sportswear legacy aj 11 jacke istair jordan 1 retro high og grey crimson air jordan 555088 018air jordan 12 melo white university blue metallic silver depop

 15. 14. november 2019

  jordan 11

  Thank you a lot for providing individuals with an extremely pleasant possiblity to read articles and blog posts from this website. It can be very kind plus full of a great time for me and my office fellow workers to search your website really 3 times i…

 16. 21. november 2019

  kd 12

  I and also my pals ended up reading the excellent strategies located on the website and then quickly developed a horrible feeling I never thanked the site owner for those techniques. All the young men are actually absolutely stimulated to read them and…

 17. 24. november 2019

  adidas tubular

  I simply needed to appreciate you once more. I do not know the things I would have worked on without those ways shared by you regarding my concern. It had been an absolute daunting condition in my circumstances, however , spending time with your specia…

 18. 27. november 2019

  air max 97

  I must express some appreciation to this writer just for bailing me out of such a circumstance. As a result of researching through the the web and coming across principles that were not beneficial, I figured my entire life was done. Being alive without…

 19. 28. november 2019

  chrome hearts outlet

  I simply had to thank you very much yet again. I’m not certain the things I could possibly have implemented in the absence of the creative ideas shown by you about such a area. It was before a real fearsome issue for me, however , being able to view t…

 20. 29. november 2019

  nike air max 2019

  I simply wanted to post a brief message so as to say thanks to you for these remarkable strategies you are giving on this site. My extended internet lookup has finally been rewarded with reputable facts and strategies to write about with my close frien…

 21. 29. november 2019

  spongebob kyrie 5

  I want to express some thanks to this writer just for bailing me out of such a predicament. Just after surfing around throughout the the net and obtaining notions which are not beneficial, I thought my entire life was well over. Living devoid of the st…

 22. 30. november 2019

  retro jordans

  I precisely wished to thank you very much again. I am not sure what I would have carried out in the absence of the actual tips and hints provided by you directly on this area. It was before a very intimidating condition for me, nevertheless observing t…

 23. 1. desember 2019

  jordan shoes

  I and my buddies came reviewing the great secrets found on your web site and quickly came up with a horrible feeling I never expressed respect to the site owner for those secrets. Most of the people were absolutely joyful to see all of them and have tr…

 24. 2. desember 2019

  nike kd 12

  Thank you a lot for giving everyone an exceptionally pleasant possiblity to read in detail from this site. It is usually very pleasing plus full of a lot of fun for me personally and my office fellow workers to visit your blog no less than three times…

 25. 3. desember 2019

  adidas gazelle sale

  I am commenting to let you be aware of what a fine encounter my wife’s daughter gained studying your web site. She came to understand numerous details, including what it is like to possess a very effective coaching mindset to have many more smoothly c…

 26. 4. desember 2019

  cheap jordans

  I precisely desired to say thanks once again. I do not know the things that I could possibly have undertaken without the actual creative ideas discussed by you relating to that field. Certainly was an absolute frightening scenario in my circumstances,…

 27. 4. desember 2019

  birkin bag

  I want to express my thanks to this writer just for rescuing me from this matter. Right after exploring through the search engines and coming across strategies which were not pleasant, I was thinking my life was well over. Living without the presence o…

 28. 5. desember 2019

  bape hoodie

  I together with my buddies were actually examining the great guides found on the blog then all of a sudden got a horrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those secrets. Those people became totally glad to see all of them and have in…

 29. 15. desember 2019

  vapormax

  I was very happy to seek out this internet-site.I needed to thanks for your time for this wonderful read!! I undoubtedly having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 30. 16. desember 2019

  kyrie 6

  You must participate in a contest for the most effective blogs on the web. I will advocate this site!

 31. 18. desember 2019

  balenciaga trainers

  I抎 must verify with you here. Which is not something I often do! I take pleasure in reading a publish that will make folks think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 32. 19. desember 2019

  jordan shoes

  There are certainly plenty of particulars like that to take into consideration. That may be a great point to carry up. I offer the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions like the one you convey up the place a very powerful…

 33. 21. desember 2019

  birkin bag

  The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my choice to learn, however I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing…

 34. 22. desember 2019

  westbrook shoes

  There are some attention-grabbing deadlines in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to Feed…

 35. 23. desember 2019

  golden goose sneakers

  very good put up, i definitely love this website, carry on it

 36. 25. desember 2019

  vapormax

  There is noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure good factors in features also.

 37. 26. desember 2019

  cheap jordans

  This is the fitting blog for anyone who desires to find out about this topic. You realize so much its nearly laborious to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You positively put a brand new spin on a topic thats been written about for year…

 38. 27. desember 2019

  curry 6 shoes

  Hey! I simply would like to give a huge thumbs up for the great data you may have here on this post. I shall be coming again to your blog for extra soon.

 39. 29. desember 2019

  balenciaga shoes

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 40. 30. desember 2019

  nike air max 90

  I found your weblog site on google and test a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying more from you later on!?

 41. 30. desember 2019

  coach outlet

  There are some interesting time limits in this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There may be some validity but I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to Fe…

 42. 31. desember 2019

  yeezy boost 350 v2

  I抎 have to examine with you here. Which isn’t something I usually do! I enjoy studying a publish that will make people think. Also, thanks for permitting me to remark!

 43. 1. januar 2020

  retro jordans

  The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to learn, however I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about someth…

 44. 3. januar 2020

  yeezy

  There are some fascinating cut-off dates in this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There may be some validity however I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to…

 45. 4. januar 2020

  golden goose sneakers

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 46. 5. januar 2020

  hogan outlet online

  Can I just say what a reduction to search out somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know tips on how to bring a problem to gentle and make it important. Extra folks must learn this and understand th…

 47. 6. januar 2020

  bape clothing

  The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that yo…

 48. 7. januar 2020

  kobe 11

  Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and by no means appear to get something done.

 49. 9. januar 2020

  kyrie 6 shoes

  It抯 onerous to find educated folks on this matter, however you sound like you understand what you抮e speaking about! Thanks

 50. 11. januar 2020

  nike air max 95

  WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

 51. 12. januar 2020

  jordan shoes

  WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

 52. 15. januar 2020

  nike lebron 15

  This is the appropriate weblog for anybody who needs to search out out about this topic. You understand so much its virtually laborious to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written…

 53. 15. januar 2020

  birkin bag

  There are some fascinating deadlines in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBur…

 54. 17. januar 2020

  cheap jordan shoes

  It抯 arduous to find knowledgeable individuals on this topic, but you sound like you realize what you抮e speaking about! Thanks

 55. 18. januar 2020

  supreme clothing

  There’s noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure good points in options also.

 56. 18. januar 2020

  nike basketball shoes

  After examine a few of the blog posts on your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and might be checking back soon. Pls check out my site as nicely and let me know what you think.

 57. 20. januar 2020

  yeezys

  you might have an incredible weblog right here! would you like to make some invite posts on my blog?

 58. 20. januar 2020

  supreme clothing

  very nice post, i certainly love this website, carry on it

 59. 21. januar 2020

  kyrie irving shoes

  I found your blog site on google and check just a few of your early posts. Proceed to keep up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to reading more from you in a while!?

 60. 22. januar 2020

  yeezy

  Nice post. I learn one thing more difficult on completely different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to learn content material from different writers and apply somewhat one thing from their store. I抎 prefer to use some with th…

 61. 22. januar 2020

  yeezys

  I was very pleased to search out this net-site.I wished to thanks to your time for this wonderful read!! I definitely having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 62. 23. januar 2020

  supreme

  The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, however I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that…

 63. 24. januar 2020

  hermes belt

  It抯 exhausting to search out educated individuals on this topic, however you sound like you realize what you抮e speaking about! Thanks

 64. 25. januar 2020

  coach facotory outlet

  After examine just a few of the blog posts in your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will probably be checking back soon. Pls check out my web site as nicely and let me know w…

 65. 26. januar 2020

  ferragamo belt

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he actually bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending th…

 66. 27. januar 2020

  golden goose sale

  I抎 have to verify with you here. Which is not one thing I often do! I take pleasure in reading a submit that will make people think. Also, thanks for allowing me to remark!

Legg igjen en kommentar