Fem alternativer til PowerPoint

Synes du at PowerPoint ikke helt passer for deg, eller har du lyst til å prøve noe annet bare for forandringens skyld? Her er fem alternativer:

1. Prezi

Prezi har bare eksistert i fire år, men har allerede en betydelig brukerskare. Den grunnleggende forskjellen fra PowerPoint som er lineært, er at man i Prezi beveger seg i et to- og tredimensjonalt landskap.

Prezi er nettbasert (både produksjon og og visning gjøres via nettleseren) men man har mulighet for å laste ned en lokalversjon av presentasjonen dersom man skal presentere på steder med dårlig eller ingen nettilgang.

En ny funksjon i Prezi er at man har mulighet for å jobbe sammen om en presentasjon, uavhengig av tid og sted. Det er også mulig å opprette en presentasjon i PowerPoint, laste den opp til Prezi og jobbe videre med den der.

Gratisversjonen av Prezi har visse begrensninger: Alle presentasjonene dine er offentlige, lagringskapasiteten er begrenset til 100 MB. For $59 i året kan du oppgradere til Prezi Enjoy (større lagringskapasitet, tilgangsstyring og support) og for $159 i året får du Prezi Pro (enda større lagringskapasitet og mulighet for å jobbe med lokalt installert klient).

2. Keynote

Apples Keynote har vært det dominerende alternativet på Mac-plattformen de siste ti årene og er nå ute i sin femte versjon. Keynote er i grove trekk svært lik konkurrenten fra Microsoft, men skiller seg merkbart på følgende områder:

  • Keynote har et mer omfangsrikt bibliotek av maler, animasjoner og overganger enn PowerPoint
  • Mange hevder at Keynote er mer brukervennlig og terskelen for å lage en profesjonell presentasjon er lavere
  • Keynote er platformavhengig (kjører kun på Apple-produkter)

3. Impress

Impress er presentasjonsverktøyet i den åpne OpenOffice-suiten, og har en stor fordel: det er gratis. Brukergrenssnittet minner mye om Powerpoint pre 2007-utgaven, og passer fint for dem som trivdes best med denne.

Impress finnes til både Windows, Mac og Linux-plattformen, og kan åpne og lagre presentasjoner i blant annet PowerPoint- og Flash-formater.

4. PowToon

PowToon er i likhet med Prezi og Google Docs fullstendig nettbasert (både utforming og visning gjøres i nettleser), og og som tittelen indikerer er det en hybrid mellom et presentasjonsverktøy og et tidslinjebasert animasjonsverktøy. På hver slide har du en 20 sekunder lang tidslinje der du kan boltre deg med innebygde effekter og overganger, og det er overraskende lett å få det hele til å se bra ut. Presentasjonene kan publiseres direkte til Youtube, eller du kan velge å vise dem direkte fra brukerkontoen din på PowToons nettsted.

PowToon kan fort bli litt «hesblesende» i lengden, og egner seg antakelig i mindre grad lange forelesninger, men kan derimot passe godt til kortere presentasjoner som har behov for litt «snert».

Gratisversjonen har enkelte begrensninger (maksimalt fem minutter, SD-oppløsning, et begrenset multimedie- og stilbibliotek og et PowToon-vannmerke som ikke kan velges bort). For Pro-versjonen ($240 pr år) får du langt mer og boltre deg med, blant annet HD-oppløsning og 12 ulike maler.

5. Google Docs

Dersom delings- og samskrivingsmuligheter er viktigere for deg enn de avanserte redigeringsmulighetene som finnes i Powerpoint og Keynote kan presentasjonsverktøyet i Google Docs være et godt alternativ. Du finner den grunnleggende funksjonaliteten som de fleste konkurrentene har, men har begrenset støtte for blant annet animasjoner, overganger og video.

Stein Erik Skaar

Rådgiver ved Pedagogisk Utviklingssenter (PULS), Universitetet i Agder

You may also like...

Legg igjen en kommentar